Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) a admis cererea AER de sesizare a CCR privind excepţia de neconstituţionalitate a art.2 alin.(2) din OUG 21/2024.
Partidul Alianţa Etocrată pentru Reformă (AER) a obţinut o victorie fără precedent, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la Art.2 alin.(2) al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (O.U.G.) nr.21 din 8 martie 2024, privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/279730
Completul de judecată nr.4 NCPC al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României a soluţionat favorabil cererea noastră, cu soluţie definitivă, în şedintă publică, la data de 29.03.2024, admiţând cererea partidului A.E.R. privind sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.2 alin.(2) din O.U.G. nr. 21/2024. Acest alineat se referă la cantitatea şi calitatea Membrilor Biroului Electoral Central (BEC), care nu servesc nici nevoilor României de economisire a resurselor bugetului public şi nici accesului de drept a reprezentanţilor partidelor politice neparlamentare la compoziţia şi funcţionarea BEC.
Această soluţie a ÎCCJ vine pe scena naţională după ce Avocatul Poporului, doamna Renate Weber nu a reacţionat deloc la sesizarea anterioară, pe aceeaşi speţă, generând un contrast vizibil, încă odată, la nivelul Opiniei Publice, între capacitatea de reacţie limitată a entităţilor „poporului” numite politic (afectate de conflicte de interese) şi cele independente politic, din România.
Prin Dosarul nr. 730/1/2024/a1 din data de 29 martie 2024 şi potrivit art. 29 alin.(4) din legea nr.47/1992, avocaţii AER sesizează Curtea Constituțională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 2, alin.(2) din O.U.G. nr. 21/2024. ÎCCJ a declarat că „Admite cererea formulată de contestatorul Partidul „Alianţa Etocrată pentru Reformă” -AER privind sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.2 alin.(2) din O.U.G. nr.21/2024. Definitivă. Pronunţată astăzi, 29 martie 2024, în şedinţă publică.”
Sesizările/ cererile partidului AER către Avocatul Poporului şi către ÎCCJ, cu privire la contestarea O.U.G. nr.21/2024, au fost formulate la iniţiativa şi cu efortul pro-bono al al unui grup de avocaţi români dedicaţi trup şi suflet deontologiei profesionale şi interesului public real al tuturor românilor, profesionişti al căror patriotism este deja cunoscut şi recunoscut, la nivel naţional şi internaţional, în persoanele Doamnelor avocate Gabriela-Ştefania Nuţ, Iulia-Adalmina Medeleanu, Gabriela-Magda Şfichi şi a altor colegi şi colege din proximitatea umană, patriotică şi profesională a domniilor lor. Prin acţiunea legală specializată a domniilor lor, a fost solicitată la ÎCCJ, cu succes, sesizarea Curţii Constituţionale a Romaniei (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea articolului 2, alin.(2) din OUG nr. 21/2024 privind planul guvernului PSD-PNL de a compune un Birou Electoral Central (BEC) în mod imoral, anti-democratic şi neconstituţional. Cu privire la Dosarul nr. 730/1/2024, cererea anulării hotărârii Biroului Electoral, a fost respinsă, prin pronunţare definitivă, ca nefondată.
În contextul în care poporul român multi-etnic autohton este îngenunchiat, efectiv, de către colonizatorii străini, şi din ce în ce mai îngreunat şi mai nemulţumit, sub presiunea neîncrederii demonstrate, în instituţiile statului român, ale ultimelor decenii, aceasta soluţie favorabilă a ÎCCJ din Dosarul nr. 730/1/2024/a1 vine ca un semnal pozitiv, arătând că unele zone importante din Justiţia României încă mai funcţionează corect, etic, iar prin aceasta se restaurează speranţa poporului în Justiţie precum şi în reuşita, pe viitor, a proceselor politice de reformă reală, propuse de partidul A.E.R. din România, prin acţiunile sale politice de necontestat şi conform documentelor sale ideologice şi programatice, dezbătute amplu şi dezvoltate alături de cetăţenii români de toate etniile, din ţară şi de peste graniţele României, în ultimii 15 ani, în cadrul a numeroase consultări publice şi a numeroase configuraţii /grupuri de iniţiativă.
__________________
Contextul politic al dosarelor 730/1/2024/a1 si 730/1/2024 ale partidului AER la ÎCCJ
Partidul AER este singurul partid politic, din România şi de la nivel european, care se bucură de autenticitatea ideologiei proprii, asumându-şi în totalitate construirea Statului Etocrat (un regim politic deosebit de transparent, cu o democraţie avansată şi bazat pe moralitate şi aplicarea acesteia > prin etică şi deontologie profesională de nivel înalt, demonstrat, a tuturor profesiilor necesare statului prosper, avansat, unde indicatorul sociologic „fericirea cetăţenilor” devine indicatorul economic nr.1 în stat).
Partidul AER are o fundaţie deosebit de solidă, demonstrabilă, la nivel ideologic şi programatic - aplicat, construind permanent soluţii şi mecanisme inovative de transparentizare şi reformă reală a Modelului de Stat, încă din prima zi de la constituirea primelor grupuri de iniţiativă rome şi multi-etnice (think-tank-uri informale descentralizate) din ţară şi din platformele civice ale diasporei, demarate încă din perioada 2010-2011. Partidul AER promovează un regim politic Etocrat pentru România, modificând pozitiv Modelul Statului, sprijinind ferm civilizarea/ evoluţia Etică a cetăţenilor, şi mai ales a celor care ocupă funcţii publice, prin diverse mecanisme de Morală Aplicată şi verificabilă, în mod transparent, prin scrutin public.
Prima aplicaţie politico-administrativă şi constituţional-juridică a ideologiei de Centru-Vertical a partidului AER este Planul Naţional de Transformare a Ghetoului Românesc 2024-2028, care ţinteşte eliminarea definitivă şi cât mai rapidă a sărăciei extreme din România. Acest Plan Naţional este propus, dezvoltat şi operat în teren cu sprijinul permanent şi necondiţionat al Forumului Asociaţiilor Rome din România (FARR), o platformă reprezentantă a adevăratei societăţi civile independente din România şi de la nivel european. Obiectivele FARR se leagă în mod nemijlocit de Memorandum-ul din 12 Martie 2022, lansat la Bucureşti de către activistul rom, patriot recunoscut, domnul Vasile Fieraru, împreuna cu alte personalităţi de înaltă ţinută, din sfera civică, politic-revoluţionară, sportivă, culturală şi academică, din România.
A doua aplicaţie, conexă şi trans-sectorială, a ideologiei partidului AER, este lupta fermă împotriva corupţiei la nivel înalt şi construirea unei noi clase politice înlat etice, curate, verificate prin mecanisme imbatabile bazate pe Transparenţă, şi dedicate cu adevărat binelui public naţional, al tuturor cetăţenilor români autohtoni de toate etniile, care va prelua conducerea ţării într-un timp cât mai scurt, cu sprijinul cetăţenilor români autohtoni de toate etniile, de bunăcredinţă, din ţară şi din afara graniţelor.
Pentru partidul AER, termenul politic de „minorităţi naţionale” nu se referă la rasele sau etniile autohtonilor din România, ai căror părinţi, bunici sau/şi străbunici şi-au dat viaţa pentru România în ultimele două războaie mondiale, ci pentru noi „minorităţi” sunt doar acea categorie de persoane cu adevărat străine (gadjo) şi răuvoitoare, venite cu intenţii şi fapte de distrugere, în România, dupa 1989, devenind cetăţeni români artificiali – cu misiuni precise împotriva bunăstrării poporului român autohton multi-etnic, sau vizitatori sau colonizatori care au căpuşat România începând cu perioada 1987- 1989, distrugându-ne industria naţională şi cauzând expulzarea economică a peste şapte milioane de cetăţeni, aducând distrugeri majore intereselor României, la nivel intern şi internaţional.
Printre capitolele sale strategice, din programul politic, partidul AER promovează în premieră o Justiţie cu adevărat independentă şi înalt competentă, fără de care nu se poate elimina nici sărăcia extremă din românia şi nici nu se poate reduce corupţia la nivel înalt, prin mecanisme sănătoase, prioritizate, bine gândite, care previn demonstrabil orice conflicte de interese. Spre exemplu, iată câteva din măsurile avute în vedere de partidul AER, prin programul său politic şi prin acţiunile sale în teren:
Alegerea procurorului regional, prin alegeri libere (pe model american);
Abrogarea Legii 60/91 (vrem proteste LIBERE!)
Mărirea capacităţii de operare a ANI şi DNA, în mod complet independent de Politic;
Scoaterea Justiţiei din zona de influenţă a unui „ministru al justiţiei” > deoarece miniştrii sunt numiţi politic, ceea ce generează imixtiunea politicului în actul de justiţie;
Introducerea instituției Juraților în actul de judecată, pe model american;
Crearea unui sistem de „validare în reţea” din care rezultă jurisprudența, într-un mod mai evident şi pe înţelesul cetăţenilor;
Stabilirea prin lege a responsabilității administrative și penale a magistraților și a avocaților față de erorile judiciare şi consecinţele acestora în vieţile cetăţenilor;
Mărirea răspunderii juridice a tuturor funcţionarilor şi demnitarilor statului;
Mărirea pedepselor pentru fapte de corupție în următoarele zone vitale pentru supraviețuirea și prosperitatea unui stat democratic: justiție, politică, poliţie, sănătate și învățământ;
Confiscarea averilor nejustificate / ilicite (ex. în mod special cele obținute în urma afacerilor ilegale cu statul) –inclusiv de la rudele până la gradul 4;
Introducerea Legii Anti-Mafia în Codul Penal din România (Ergastolo pe model italian – cu un accent deosebit pe pedepsirea autorilor morali şi regimurilor de detenţie speciale);
Modificarea legii dialogului social și mărirea pedepselor împotriva conflictelor de interese în ceea ce privește dreptul lucrătorilor la liberă asociere și la participare corectă la viața sindicală (eliminarea sclaviei moderne şi a capitalismului extremist prin care se promoveaza deconstructivismul uman şi încălcarea Demnităţii fiinţei umane/ Respectarea ILO98);
Revizuirea statutului de „organizaţie de interes public” sau „de utilitate publică” pe criterii transparente şi măsurabile. Revitalizarea societății civile românești pe principiul credibilității, transparenţei, productivităţii și al non – conflictului de interese;
Contopirea şi îmbunătăţirea legii partidelor politice, legii finanţării partidelor şi a legii electorale, cu impunerea de sancțiuni penale foarte stricte, în vederea reducerii conflictelor de interese;
Modificarea legii finanțării partidelor politice (334/2006) cu impunerea de sancțiuni penale foarte stricte în caz de nerespectare, folosind modelul german;
Diminuarea la maximum a posibilităților tehnice de fraudă electorală, etc.
La nivel aplicativ, a se vedea acţiunea partidului AER, sub forma iniţiativei legislative cetăţeneşti din 2023, conform Constituţiei României, Art.74 alături de colaboratori din societatea civilă (Consiliul National Renastem) pentru obiectivele următoare: (a) reducerea numărului de semnături obligatorii pentru accesul la competiţia electorală, (b) eliminarea blocajelor imorale din calea partidelor mici, (c) eliminarea concurenței electorale neloiale dintre partidele politice parlamentare și cele neparlamentare, (d) eliminarea subvențiilor de la stat pentru partidele politice parlamentare, (e) eliminarea împrumuturilor de la persoane fizice în campaniile electorale > eliminarea cămătăriei şi a posibilităţilor de şantaj şi raketeering asupra candidaţilor, de “recuperare” de bani subterani spălaţi prin cheltuieli electorale, (f) mărirea transparenței asupra surselor de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale, (g) reducerea monetizării excesive a campaniilor electorale, (h) eliminarea obligativității "contului bancar electoral", (i) eliminarea implicită a necesității unui "mandatar financiar" electoral, (j) reducerea birocrației excesive și fraudei din jurul competițiilor electorale, precum și alte măsuri similare.
De ce este necesară modificarea imediată a legii nr. 208/2015 şi a legii nr. 334/2006?
Prin corectarea Art. 54 al legii 208/2015, grupul de inițiativă al Cetăţenilor propune un număr fix de 2000 de semnături de susţinere (pe ţară), necesare partidelor politice, pentru a avea acces la cursa electorală pentru Senat și Camera Deputaților. Prin această modificare, se elimină, definitiv, condiția exagerată (unică în UE prin sălbăticia ei anti-democratică şi dictatorială, rușinoasă pentru România) de “1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național”.
Prin corectarea legii 334/2006 ne propunem să eliminăm cămătăria și conflictele de interese din zona funcţionării partidelor politice şi a campaniilor electorale, eliminând totodată subvenţiile de stat pentru partidele parlamentare. De asemenea, schimbările propuse la legea 334 contribuie la reducerea semnificativă a excesului de monetizare și birocratizare a tuturor proceselor politice şi electorale, din România, oferind un spaţiu mai amplu expresiei politice înalt Etice, neîngrădite, ca acum, de condiţii strict materiale, marcate de o mistică şi periculoasă netransparenţă.
Sprijină şi tu campania AER de strângere de semnături pentru intrarea în cursa electorală 2024!
Descarcă Lista si Ghidul folosind adresa web de mai jos! https://aliantaetocrata.wixsite.com/campanie
Comments